Når man stopper med ble

Det er lørdag i pinsen, og Vera kigger på mig og siger: Mig bruger ikke ble mere Mor! Ok tænker jeg.. der har vi jo været før, det har tidligere endt med, at hun nok alligevel bruger ble igen efter første uheld. Men det går faktisk godt. Vi husker i fællesskab, at hun skal gå på toilettet. Jeg havde hørt, at det var smart, at man hev barnet på toilettet fast en gang i timen. Det virkede lidt, men pludselig var der alligevel nogen, der glemte uret (nok mest mig) og så var der altså et uheld. 

I løbet af pinsen gik det bedre og bedre og jeg tænkte, at nu var hun klar. Så det var en stolt pige, jeg afleverede i børnehaven tirsdag morgen. Med tasken fyldt med skiftetøj, så der var rigeligt med underbukser og bukser. 

Da jeg hentede hende om eftermiddagen, var der fire poser med våde underbukser. Det var selvfølgelig ikke rigtig planen. Men de voksne nede i børnehaven havde givet Vera ble på igen og Vera tog det med ophøjet ro. Så vi aftalte, at hun i den næste tid ville have ble på i børnehaven og gå uden derhjemme. Så kunne vi øve det derhjemme i fred og ro og i børnehaven kunne de øve at gå på toilettet med hende. 

Den sidste måned er hun blevet mere og mere bevidst om at gå på toilettet og dygtigere og dygtigere. Jeg må indrømme, at jeg i starten af processen tænkte at det aldrig ville komme til at lykkes. Jeg har haft tasken fyldt med underbukser og bukser også på de små udflugter. Jeg har stået med tis over det hele og været zen og forstående på overfladen (på indersiden har der været en kamp mellem 'så giv hende dog en ble på!' og 'tæl til ti!!! TÆL TIL TIIIII!!!!).  

Men nu har vi haft fem dage hvor hun har gået uden ble og hvor hun selv har været sagt at hun skulle på toilettet. Vi har blandt andet været på personaletoilettet i Rema 1000. Så jeg krydser fingre for at nu er vi i mål med 50 % af flokken. 

Når man har to børn på samme alder så kan der være nogle overvejelser om at gøre så meget som muligt samtidig. Men lige i det her tilfælde er nøglen at møde dem når de er klar også selvom de ikke er det samtidig. Umiddelbart tror jeg der er mange ting hvor Vera kommer lige lidt før Thomas. Så for mig er det vigtigt at sikre, at der er plads til at den ene ikke bruger ble og den anden bruger ble og at det er ok! 

Mine råd til bleafvænning:

 • Tag bleen af så ofte som overhoved muligt og giv dem mulighed for at komme på potten lang tid før de er klar til at smide bleen. Vi har haft både et bræt fra IKEA til toilettet og en potte siden de var 1 år og så har de bare fået lov at sidde og hygge på enten potte eller toilet uden at de for alvor har lavet noget.
 • Lad det være en proces hvor de vænner sig til det. Giv det den tid det skal have og tænk det som en del af processen at de nogle gange er nødt til at få ble på og lad for guds skyld være med at bruge en masse ord. De tænker det ikke selv som et nederlag før du taler om det som et nederlag.
 • Start med det derhjemme og så giv ble på når I skal noget (der er ikke noget værre end at stå et eller andet sted hvor det virkelig ikke er passende at få tis på gulvet, det stresser både forældre og barnet)
 • Hav en god dialog med børnehaven om hvordan det går med jeres barn. For os har det fungeret så godt at hun har kunnet møde i børnehaven uden ble og så har de givet hende ble på hvis de har skullet lege eller lave noget hvor hun godt lidt kan glemme at skulle tisse. 
 • Begynd at opfordre til at gå på toilettet når de begynder at sige at de tisser
 • Lad 'skal du lige tisse?' og 'skal du lige på toilettet' blive en del af dit ordforråd og noget du siger engang imellem. Men prøv at lade dem selv mærke efter. Du bliver træt af dig selv på et tidspunkt :)
 • Et tegn jeg har opdaget er at hvis det begynder at 'klø' ved trusserne... SÅ er er det helt sikkert fordi de skal tisse. 
 • Vær klar med vådservietter og klude, når der er uheld og lad være med at gøre et stort nummer ud af det, tør istedet bare op og skift underbukser.
 • Giv highfive og ros når der er succes på toilettet. 
 • Hav tasken fyldt med vådservietter og ekstratøj hver gang I skal noget (også hvis I bare lige skal i supermarkedet). 
 • Scan for nærmeste toilet når I er nogen steder og grib altid chancen for at besøge et toilet :)
 • Find jeres måde at gøre det på. Er der noget jeg har opdaget, så er det, at der ikke EN rigtig måde at gøre noget på. Jeg har hentet inspiration fra mange af mine veninder og min søster, som har ældre børn. 

 

Kommentarer (0)

På vores website bruges cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold og annoncer. Denne information deles med tredjepart.

Ved fortsat brug af websiden godkender du cookiepolitikken. Læs mere her